Blog - respectvol coachen met paarden

Door marie-louise der kinderen op 01-09-2015

De coaching opleidingen met paarden schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Helaas zien we nog te vaak dat paarden als een gebruiksmiddel in worden gezet, als een soort fiets, die je op alle mogelijke manieren van alles kan laten doen. In onze ogen doe je daarmee het paard tekort en het kan ook anders.

Respectvol coachen houdt in:

1) het paard zien als co trainer. Het begint bij je paard te zien als een levend wezen en samenwerkingspartner in plaats van een middel. En kijk goed naar welk paard je inzet, want er zijn paarden die het heel leuk vinden om mee te coachen, maar er zijn ook paarden voor wie het niet past. Vraag het hen dan ook niet!

2) verder kijken dan gedrag alleen. Paarden communiceren van alles, maar het eerste wat opvalt is het gedrag. Nu kun je je coaching daarop baseren, maar dat is slechts het eerste laagje. Paarden hebben ook een psyche, een karakter, een bepaalde energie. Paarden op een diepere laag leren kennen, biedt je ook materiaal voor de coaching op een diepere laag.

3) hou het authentiek. In de kleine situaties van paarden ontmoeten, benaderen, poetsen, een stukje aan de wandel gaan, valt er al zoveel te coachen. Vaak leer je als coach opdrachten geven die voor het paard niet kloppen, zoals: laat het paard rennen, zet hem in een hoek of betast het paard over zijn hele lijf. Dat is niet respectvol en ook niet nodig. Zorg dat je opdrachten congruent en authentiek voor het paard zijn.

4) rol van het paard. Vaak representeert het paard iets of iemand voor de coachee. Door die interpretatie nadien te bevragen, ipv van te voren op te leggen, belast je het paard er minder mee. En als je je paard wel van te voren een rol wil geven, neem hem die rol nadien dan ook weer af en laat je paard niet met de resten zitten.

5) welzijn van het paard. Last but not least: zorg dat je paard een fijn leven heeft waarbij coaching een uitdaging en toevoeging is. Als je paard 24 uur op stal staat en er alleen uitkomt om als middel in een coaching ingezet te worden, doe je je paard grondig tekort. Zorg voor fijne leefomstandigheden, ruimte, sociaal contact en goede voeding. En vooral een juiste balans tussen zijn leven en het werk wat ie samen met jou doet,

Kortom: creëer een partnerschap op basis van wederzijds respect. Dan creëer je in je coaching aansluiting en heling voor iedereen, zowel voor de coachee, het paard en jezelf.

Reacties


Recente blogs

Laatste blog updates

Wat zou jij ervoor over hebben om kennis te maken met Paardencoaching?
Door Sven den Boer op 27-07-2018 Lees meer
Fren van Dijk, winnares van fotowedstrijd.
Door Sven den Boer op 14-06-2018 Lees meer
Met de handen gebonden
Door Marc Jammaers op 12-01-2018 Lees meer
Leveringsvoorwaarden  |  Contact  |  © 2019 EQ Experience