Blog - Met de handen gebonden

Door Marc Jammaers op 12-01-2018

Echt gebeurd verhaal 4 jaar geleden…

Al jaren ben ik overtuigd van het prachtig effect van het contact tussen paarden en personen met autisme spectrum stoornis.

Reeds 35 jaar ben ik docent en 10 jaar autisme-deskundige. Steeds ben ik op zoek om het geluk, de glimlach op die gezichtjes te toveren. Hoe kunnen deze bijzondere mensen door ons beter begrepen worden: wij zijn zo anders, zo complex?

Paarden, in familie-kudde verband gehouden, zijn nog heel oer-instinctief. Contact maken door middel van de kleinste lichaams-signalen, eigen ruimte creëren, het gevoel begrepen te worden en vooral het gevoel dat er respectvol wordt gekeken en geluisterd en daardoor integer wordt gereageerd. Een duidelijke, eenvoudige taal wordt er gesproken, verbaal maar vooral non-verbaal.

Deze paarden zijn zo fijngevoelig, zo open van geest, zo mooi natuurlijk om met deze bijzondere doelgroep te werken. Op de foto zie je onze mooie groep Camargue-paarden, zulk een mooie familie-kudde en zo natuurlijk als mogelijk gehouden.

Al jaren geef ik mijn kennis, kunde en gevoel door. Zo organiseerde ik een weekend om therapeuten te laten kennismaken met de prachtige wisselwerking.

De zaterdag werd afgesloten met een filmvoorstelling: “The Horse Boy” van Rupert Isaacson.

Plots werd er op deur geklopt...

Voor de deur stond een man met een jongen van 14-15 jaar. De jongen was met een touw vastgemaakt aan de vader. Hij sprak me enthousiast aan en vroeg:” Jij bent Marc toch? Jullie geven therapie aan kinderen met autisme? Misschien is deze therapievorm met jullie paarden wel iets voor mijn zoon?” Verbouwereerd antwoordde ik: “ Ja, inderdaad, we begeleiden jongeren en kinderen met autisme met een uitgewerkt programma met en op onze therapiepaarden. Maar zonder vrijpostig te willen zijn moet ik toch vragen: Waarom is dat touw er?”

“Let op!” zei de man, en hij maakte het touw los.

Ik kon mijn ogen niet geloven. Op 1,2,3 was de ganse ruimte herschapen in een chaos: alles wat niet vast hing lag stuk op de grond, als een kleine tornado was de jongen door de ruimte gevlogen. Hij kwam weer tot rust, toen de vader het touw weer vastnam en hem kalmeerde met de woorden: “Rustig maar, het is ok, ik ben dicht bij je!”

Iedereen stond als aan de grond genageld en ik antwoordde spontaan: “ Ja, laat hem maar komen, ik bespreek dit wel in ons team.”

De filmavond en het verdere weekend kreeg direct een andere dimensie.

De vader en de jongen waren de volgende week op de afspraak. In een speciaal programma slaagde ik erin om de jongen na enkele maanden los op de rug van een paard in het bos te laten ontspannen en zelfs te leren over de soorten bomen, de kleuren, te tellen zelfs in ’t Frans. Dit zijn volgens de vader de enige momenten dat hij volledig los en ontspannen is.

Wil je hierover meer leren?

Opleiding therapeutisch werken met paarden met personen met ASS.(Autisme Spectrum Stoornis).

Deze opleiding biedt een ruime basis om aan de slag te gaan met deze gerichte doelgroepen, met de inzet van paarden.

Je leert onder andere :
- het heilzame en therapeutische effect van de inzet van paarden benutten.
- de signalen en communicatie van paarden herkennen en inzetten binnen de sessie.
- een rijk aantal direct bruikbare oefeningen aansluitend op de diverse behandelplannen.

De opleiding is geschreven en wordt gegeven door Marc Jammaers en Sanna Stelloo.

Marc is 15 jaar met therapie-paarden aan de slag. Mede-oprichter van Zorgranch Stappen vzw waar hij 8 jaar werkzaam was. Nu zet hij zijn 2e zorgcentrum op binnen Everland vzw.

Sanna Stelloo. Zij staat aan de voet van coaching met behulp van paarden in Nederland. Zij oefent het ambachtelijke vak van paardencoach uit sinds 2001. En heeft verschillende paardencoach opleidingen in Nederland mede geschreven en gegeven sinds 2007. Zij doceert haar eigen Horses & Hearts paardencoach opleiding, geeft bedrijfstrainingen en individuele coachsessies.

Praktische informatie:
1/2 jaartraject beginnend 10 februari 2018 en eindigend juni 2018.
5 lesdagen telkens van 9u30 tot 16u30.
Koffie, thee en lunch inbegrepen.
Er wordt gewerkt met de paarden op Everland vzw ( 5 goed opgeleide Camargue-paarden, therapiepaard tinker, therapie-miniatuurpaarden en therapie-shetlandpony).
Elke 3 weken een lesdag.
Intervisie en huiswerkopdrachten
Certificaat

995 euro (ex.21%BTW)

Data: 10 februari 2018
10 of 17 maart 2018
april 2018
mei 2018
juni 2018

Data worden besproken binnen de groep deelnemers zodat dit voor iedereen klopt.

Voor wie:
Iedereen die paarden praktisch wil leren inzetten bij de genoemde doelgroepen.
Deze opleiding is toegankelijk voor mensen die een achtergrond hebben in het werken met genoemde doelgroepen of in de toekomst hiermee willen werken. Basiservaring in de omgang met paarden is uiteraard nodig.

Voor meer informatie en inschrijving :
marcjammaers@gmail.com
sannastelloo@gmail.com

Er zijn verschillende B&B's in de omgeving waar je prima kunt overnachten. In de warmere periode kun je ook bij ons kamperen.

Reacties


Recente blogs

Laatste blog updates

Wat zou jij ervoor over hebben om kennis te maken met Paardencoaching?
Door Sven den Boer op 27-07-2018 Lees meer
Fren van Dijk, winnares van fotowedstrijd.
Door Sven den Boer op 14-06-2018 Lees meer
Met de handen gebonden
Door Marc Jammaers op 12-01-2018 Lees meer
Leveringsvoorwaarden  |  Contact  |  © 2019 EQ Experience