Blog - meerwaarde van coaching met paarden voor het paard

Door marie-louise der kinderen op 01-09-2015

De meerwaarde van Coaching met Paarden voor het paard!

Coaching met respect voor mens en paard, dat willen we allemaal, maar hoe doe je dat? Het gaat niet alleen om het paard niet schaden, maar ook om de meerwaarde van het coachen voor het paard. Toch is dat soms lastig formuleren. Graag nodigen we iedereen uit om aan te geven waar jij de meerwaarde ziet voor je paard in het met jou samen coachen van anderen. Hieronder is een eerste aanzet. Wie vult er aan?

Meerwaarde voor het paard als medecoach:

1) Het paard heeft de vrijheid in keuze of hij/ zij wil participeren of niet en hoe (er vanuit gaande dat je in een weide coached, waarbij de paarden zelf kunnen kiezen of ze aansluiten of niet.)

2) Het paard krijgt ruimte voor eigen initiatief en bijdrage. Het paard ervaart dat hij of zij een waardevolle bijdrage levert en wordt daarin ook gezien en erkend. Hiermee wordt het paard bevestigd in autonomie en zelfstandigheid.

3) Het paard kan kwaliteiten en competenties inbrengen die bij de traditionele dagelijkse omgang en rijden vaak niet in beeld komen. Denk hierbij aan kwaliteiten als samen doorvoelen van wat is, confronteren op gedrag van de mens, rust bieden, onvoorwaardelijkheid inbrengen en wijsheid inspireren.

4) De rol voor het paard in de coaching kan groeimogelijkheden bieden in zijn of haar eigen proces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thema s als contact maken, omgaan met ruimte, samenwerken etc.

5) Het paard wordt aangesproken op zijn wie hij is in het moment wat zich voordoet. Daarmee wordt het gedrag van het paard vanuit een andere bril bekeken. Het is bevrijdend als initiatief van het paard niet meteen als ‘lastig’ of ‘eigenwijs’ betitelt wordt.

6).....

Heb je aanvullingen of ervaringen met de meerwaarde van coachen met je paard, voor je paard deel ze dan via deze link!

In januari 2016 start Terra Natura weer een jaaropleiding tot EquiLibre coach. Voor meer informatie of de brochure download zie https://terra-natura.nl/p…/jaaropleiding-tot-equilibre-coach

Reacties


  • Erik Wientjes | 10-06-2016 om 09:53
    Mooie blog!

Recente blogs

Laatste blog updates

Wat zou jij ervoor over hebben om kennis te maken met Paardencoaching?
Door Sven den Boer op 27-07-2018 Lees meer
Fren van Dijk, winnares van fotowedstrijd.
Door Sven den Boer op 14-06-2018 Lees meer
Met de handen gebonden
Door Marc Jammaers op 12-01-2018 Lees meer
Leveringsvoorwaarden  |  Contact  |  © 2019 EQ Experience